[...] do dużych neutralnych aminokwasów, zatem suplementy te nie mogą być przyjmowane razem, ani w obecności posiłków białkowych zawierających inne duże neutralne aminokwasy. O ile tryptofan należy zażywać przed snem o tyle tyrozynę poleca się w godzinach rannych lub przed treningiem. Do aminokwasów najczęściej wykorzystywanych w celu stymulacji [...]
[...] stanowi informacje dla organizmu o stopniu rozpadu tkanki mięśniowej i jest bezpośrednim sygnałem do uruchomienia wszelkich mechanizmów antykatabolicznych w organiźmie i nasilenia syntezy białek. Glutamina a cysteina i glutation. Cysteina dostarczana jest w formie cystyny, czyli dwóch połączonych ze sobą cząsteczek cysteiny, która pozostaje [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Chcąc zdrowo odżywiać się, musimy wiedzieć nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując [...]
AUTOR: Rion10 - 3 miejsce KURACJA ANTYPRZEZIĘBIENIOWA Przeziębienie, jak każdy zapewne nie raz doświadczył, to sytuacja co najmniej nieprzyjemna, ale do przezwyciężenia jeśli człowiek będzie przestrzegał niektórych zasad, a w przypadku zachorowanie podejmie odpowiednie kroki przeciwdziałając rozwojowi choroby. Czym jest przeziębienie? Jak [...]
[...] Świetnym źródłem wapnia są także dojrzewające sery. Dzienne zapotrzebowanie na Ca, jest w stanie pokryć już ok 100g takiego sera (np.ementaler czy gouda). To tyle, ile 1kg twarogu, 6kg chleba, 20kg piersi z kurczaka(szerzej znanego na forum jako "cyc z kuraka")albo skrzynia jabłek. Wskaźnik wapniowy w przypadku tego typu serów wynosi [...]
[...] jest dieta, która zaspokoi głód oraz zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych z naciskiem na zawartość protein. W ten sposób będziesz mógł jeść to , co lubisz i tyle, ile potrzebujesz . Pamiętaj jednak, ze jeść należy tylko wtedy, gdy naprawdę odczuwa się głód , a kluczem do sukcesu jest umiar. Oto lista 20 produktów spożywczych, które są [...]
[...] oznacza niedobór 7000 kcal w stosunku do potrzeb organizmu. Jeśli zaplanujemy chudnięcie 1 kg tygodniowo należałoby spożywać codziennie 1000 kcal mniej. Należy policzyć, ile kalorii organizm potrzebuje do utrzymania masy ciała na dotychczasowym poziomie. Można to w przybliżeniu obliczyć mnożąc należną masę ciała (nie aktualną !) przez 30. Np. [...]
[...] oraz witaminy B6. Wszystkie trzy składniki są ważne dla procesów biologicznych przebiegających w organizmie człowieka. Badania na społeczeństwie Amerykańskim wykazały, że o ile większość ludzi pobiera z pożywienia odpowiednie ilości cynku i witaminy B6, to aż 50 % z nich ma niedobory magnezu. Ciężki trening, powoduje straty tych ważnych [...]
[...] Mit 3: Dietetyczne tablice zawartości Nie jesteśmy w stanie określić zawartości wielu pierwiastków w pożywieniu, bo zależy to od regionu ich pochodzenia. Kto z nas wie, ile fluoru zawiera chleb kupiony w sklepie? Zależy to od zawartości fluoru w wodzie, a ta jest różna już na terenie jednego województwa. Jeszcze większe różnice występują z [...]
[...] Mit 3: Dietetyczne tablice zawartości Nie jesteśmy w stanie określić zawartości wielu pierwiastków w pożywieniu, bo zależy to od regionu ich pochodzenia. Kto z nas wie, ile fluoru zawiera chleb kupiony w sklepie? Zależy to od zawartości fluoru w wodzie, a ta jest różna już na terenie jednego województwa. Jeszcze większe różnice występują z [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
[...] Jednakże diety ubogowęglowodanowej nie wolno upraszczać i ograniczać się do jedzenia tylko tłuszczów i białek. Węglowodany należy jeść. Trzeba tylko wiedzieć, które wybrać i ile, by uniknąć negatywnych skutków. PREKURSOR DIET UBOGO-WĘGLOWODANO-WYCH W XIX wieku William Banting wpadł na pomysł nowej diety. Był otyłym mężczyzną w średnim wieku, [...]
[...] w granicach 18-25 roku życia. Wnioskuje to poprzez Średnią Statystyk wypowiedzi Użytkowników w Poście: - Każdy z nas jest inny, każdy ma inne Geny i nie ma odpowiedzi na to ile urośniemy, powołując się na niski czy wysoki wzrost rodziców. Możemy go odziedziczyć po Ojcu, Dziadku, Matce, Babce, Pradziadku, Prababce, których możemy nawet nie znać i [...]
[...] nas oszukują. Szczegółowy plan warsztatów: 1. Dietetyka: - Kalkulacja BMR, PAL oraz komentarz dotyczący somatotypu i indywidualnego podejścia dietetycznego - Węglowodany – ile, kiedy, ważność GI, tabele GI, GL i korelacja z GI - Błonnik - Insulina – przyjaciel czy wróg? - Białko – ile, najlepsze źródła, - Tłuszcze – dlaczego ich potrzebujesz, [...]
[...] narządu wzroku. Witamina B3 (niacyna) - odpowiedzialna jest za zużywanie tlenu w komórce czyli bierze udział w oddychaniu wewnątrz komórkowym. To od tej witaminy zależy ile tłuszczu możemy spalić. Witamina B5 (kwas pantogenowy) - odpowiada za spalanie węglowodanów i tłuszczy. Podnosi odporność organizmu na infekcje. Witamina B6 [...]
[...] 1700 - 2200 mcg. Witamina B3 (niacyna) - odpowiedzialna jest za zuzywanie tlenu w komórce czyli bierze udział w oddychaniu wewnątrz komórkowym. To od tej witaminy zależy ile tłuszczu możemy spalić. Źródło: drób, kasze, chude mięso, pieczywo razowe Zapotrzebowanie dobowe: 20 - 30 mg Witamina B5 (kwas pantogenowy) - odpowiada za spalanie [...]
[...] który jest najnowszą zdobyczą Kwaśniewskiego. - U mnie miesiąc pobytu kosztuje 1,8 tys. zł - chwali się Walenty Hoduch. - Dziennie zje się cztery żółtka, kostkę masła. No to ile to kosztuje? Liżą talerze i nie wierzą W rodzinie Steców pierwsza zaczęła Lidia. Środki przeciwbólowe to jedyne, co zaproponowano jej na jelito wrażliwe. Teraz pani [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Ja postaram się podejść do tematu bardziej od strony naukowej, spróbuję dość jasno i rzetelnie przedstawić aspekty, które mogą złagodzić objawy istniejącej już infekcji, a nawet może skrócić czas jej przebiegu. Pojawi się też kilka słów o profilaktyce, a przy okazji obalimy trochę nadal panujących mitów. Temat infekcji jest ogólnie dość szeroki, [...]
[...] owocowymi i bananem…"- odpowiedział dziennikarzowi Shaquille O" Neal. Następny dzień Bolek rozpoczął od zjedzenia śniadania, bowiem postanowił zwracać uwagę na to co, ile i kiedy je. Podczas konsumpcji zaczął analizować swoją dotychczasową dietę i wszystkie fakty zaczęły układać się w jedną całość. Bolek zrozumiał skąd tak często brakowało [...]
[...] hamulec, który pozwoli mu nie przejadać się słodyczami? Na to bym nie liczył. O tym, co znajdzie się na talerzu dziecka, decydują rodzice, ono natomiast decyduje, ile zje. To my ustalamy, jaka ilość łakoci pojawi się na tym talerzu. Dzieci żywione smacznie, w sposób urozmaicony i w serdecznej atmosferze nieczęsto będą żądać słodyczy, [...]